Nieuws

Rozen snoeien: hoe en wanneer begin je eraan?

Wanneer rozen snoeien?

Doorgaans zal je jouw rozen een eerste keer in het voorjaar snoeien, meestal in maart. Begin je eerder, dan is de kans op ziektes groter. Snoei enkel wanneer het overdag niet vriest. Doe je dit wel, dan kan de plant beschadigd raken. Rozen snoeien in maart heeft als doel om de plant te verjongen en te laten groeien vanuit de basis.

Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen. Zo kan de plant nieuwe bloemen vormen.

Rozen snoeien voor de winter is nodig om je plant “winterklaar” te maken. Kort de rozen in tot op kniehoogte, zo’n 50 cm van de grond. Een gesnoeide struik staat netter en steviger. Zo zijn ze beter bestand tegen wind en vorst. Dit is ook een aangewezen moment om de rozen te bemesten.

Hoe rozen snoeien?

Voor je begint, is het belangrijk dat je het juiste gereedschap en materiaal hebt. Rozen snoeien doe je steeds met een scherpe snoeischaar. De snijwonden zijn zo mooi glad, waardoor er minder kans is op ziektes. Opgelet met de scherpe doorns. Bescherm jezelf tegen snijwonden met een paar goede handschoenen.

Zo ga je te werk

In de tuin vind je meestal struikrozen maar er zijn ook andere soorten rozen te vinden zoals klimrozen, bodembedekkende rozen, trosrozen en stamrozen. Wij zetten de verschillende soorten op een rijtje met de verschillende werkwijzen.

  • Struikrozen: onder deze categorie vallen de lage heesterrozen, miniatuurrozen, trosrozen en grootbloemige rozen. Deze mag je zeer kort terugsnoeien, tot op zo’n 10-15 cm van de grond. De takken kan je snoeien tot op zo’n 5 cm. De hoge heesterrozen vormen de uitzondering. Deze snoei je tot op kniehoogte (ca. 50 cm).
  • Klimrozen: eenmalig bloeiende klimrozen snoei je terug tot op de stevige jonge scheuten. Zo zal de plant het volgende jaar een rijke bloei kennen met veel bloemen. Neem begin maart ook de oude takken weg zodat de rozen zich kunnen verjongen.
  • Bodembedekkende rozen: dit zijn rozenstruiken met soepele twijgen die zich of plat op de grond leggen. Deze bodembedekkers moet je elke 2 à 3 jaar snoeien.
  • Stamrozen: op de stam ontstaan 'valse scheuten', uitlopers van de wilde roos die de onderstam van de stamroos levert. Scheur deze valse scheuten altijd weg. Knip ze niet af want dat ontstaat er een stompje waaruit nog meer uitlopers kunnen groeien.

Rozen bemesten

Voor rozen met een goede en rijke bloei met veel bloemen is het belangrijk om de rozen te bemesten. Voor de meeste soorten gebeurt dit twee keer per jaar.

  • Eerste bemesting: direct na de snoei in het voorjaar
  • Tweede bemesting: in juni

Twee soorten rozen hebben in september een extraatje nodig, namelijk de klimrozen en struikrozen. Deze vormen in het najaar al knoppen voor het volgende jaar waardoor ze meer energie nodig hebben.Bemest met organische mest in het voorjaar en de zomer (of met speciale rozenmest) en met een mulchlaag in het najaar.

Geplaatst op 11.03.22